Kannustava kasvatus
Eri puolilla maailmaa tavat kasvattaa lapsia eroavat toisistaan. Eroja saattaa olla esimerkiksi siinä, minkä ajatellaan olevan hyvää käytöstä tai miten lapselle asetetaan rajoja.
Suomessa vanhempia ohjataan kasvattamaan lapsiaan kannustaen. Vanhemmat ovat vahvasti mukana lastensa arjessa, kannustavat ja tukevat. Lasta ohjataan myös itsenäiseen ajatteluun.
Kannustava kasvatus tukee lapsen hyvinvointia, rakentaa hyvää itsetuntoa ja vuorovaikutustaitoja. Lapsi oppii myös tunnistamaan ja käsittelemään tunteita.
Lasten kurittaminen on kielletty
Vanhemmilla on oikeus ja vastuu asettaa lapselle rajoja. Jokaiselle vanhemmalle tulee eteen tilanteita, joissa lapsen käyttäytymiseen on puututtava.
Suomen laki kieltää ehdottomasti kaikenlaisen ruumiillisen kurittamisen. Lasta ei saa esimerkiksi lyödä tai tukistaa. Myöskään henkistä väkivaltaa ei saa käyttää. Henkistä väkivaltaa ovat esimerkiksi lapsen nimittely, vähättely, uhkailu, pelottelu tai lapselle huutaminen.
Kurittaminen on lapselle haitallista. Se aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Tutkimusten mukaan kielteiset kasvatuskokemukset myös siirtyvät sukupolvelta toiselle – eli usein aikuinen lyö, jos häntä on lyöty lapsena.
Lapsen kasvatukseen on tarjolla apua ja tukea. Jos tarvitset tukea, kannattaa kysyä hyvissä ajoin neuvoa esimerkiksi neuvolasta, perheiden kohtaamispaikasta, varhaiskasvatuksesta tai koulusta. Myös lapsiperheiden sosiaalineuvonta tai -palvelut voivat auttaa.
Lue seuraavaksi
Väkivalta perheessä
Haitalliset perinteet
Erotilanteet
Sanasto
Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.